Nog altijd verliefd op Parijs! Malgré tout, ondanks alles!

Nog altijd verliefd op Parijs! Malgré tout, ondanks alles!

Eau là là… Parijs aan het water!

Wanneer vereer jij Parijs weer met jouw bezoek?  #Parijs #Hetandereparijs

Blog – zomer 2018 – geschreven door Nienke Kooistra – Parijsje.nl

Alweer 4 jaar geleden presenteerde ik als docent Frans in mijn klassen, met een soort gevoel van trots, de eerste vrouwelijke burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo. Mijn leerlingen krijgen een opdracht bij een speech die op Youtube staat en maken kennis met ‘Madame le Maire’ en waar zij voor staat. Er volgden in Parijs sinds haar benoeming best pittige tijden voor de verse burgemeester; Met Charlie Hebdo, Le Bataclan, Nice en de strijd van Hidalgo om Parijs een plek te laten zijn waar iedereen welkom is hadden wij ‘helaas’ bij het vak Frans volop aandacht voor Parijs en Frankrijk. ‘Authentiek lesmateriaal’ noem je dat…

Intussen verneem ik van een Parijsvriend hoe hij tegenwoordig onder het bureaucratische ‘gezag’ van Madame Hidalgo om elke scheet een parkeerticket te pakken heeft terwijl hij door weer en wind met een busje Parijs doorkruist om te helpen de minder bedeelden in de stad te voorzien van een warme maaltijd. En terwijl de jungle van Calais zich naar de Parijse binnenstad verplaatste deed Parijs haar naam: ‘De stad van de clochards” meer dan eer aan.

Natuurlijk was het best schrikken toen we met het gezin vorige herfst met de auto, niet met de Thalys omdat we weer veel te laat waren met boeken, vanaf de périphérique bij Porte de Clignancourt tijdens de spits stapvoets Parijs binnen reden en na de bekende ramenwassertjes onze weg vervolgden langs de tentenkampen vol vluchtelingen die tot aan het door ons geliefde Canal Saint Martin reikten. En dan hadden we nog lang niet alles gezien…

 Maar naast stad van de clochards is en blijft Parijs ook de stad van de bohémiens en de revolutionairen.

Op het water in Parijs!

Place de la Bastille

Met de auto naar Parijs…niet zo’n goed idee, gelukkig hadden we wel de kopie van de aanvraag, dat volstaat nog,  voor onze milieustikker op het dashboard liggen en weten wij waar we bij een soort Airbnb voor auto’s nog tegen een redelijk tarief kunnen parkeren midden in de stad!

Parijs, een stad met mogelijkheden, nieuwe kansen, verlichting, waar iedereen, ongeacht herkomst of seksuele geaardheid welkom is en in vrijheid en al zijn/haar verscheidenheid mag en moet kunnen leven…alsdus Hildalgo. Wilfred de Bruijn moest het in 2013 echter nog bezuren toen hij, tegen hun gewoonte in… wat al erg genoeg is… met zijn vriend op een avond arm in arm vertrok van een feestje…maar toch….we blijven houden van Parijs!

Op de Place de la République staat in grote letters te lezen: “Fluctuat nec mergitur” oftewel: “Het zijn woelige tijden maar we zullen niet ten onder gaan!” De beroemde Latijnse woorden uit 1358 die nog altijd gebruikt worden maar sinds een paar jaar voor de stad Parijs een nieuwe lading hebben gekregen.

In de strijd om Parijs schoner te maken loopt Hidalgo ook aan tegen te klaagzang van de Parijzenaars; geblokkeerde codes van Velib fietsen, puinhopen afval die de mensen achter laten langs de prachtige, autovrije ‘Berges’, de kades langs de Seine, na een picknick aan het water. De Berges zijn zo ontzettend mooi geworden!

Les Berges – Goed toeven langs de Seine!

Natuurlijk ergert een doorsnee Parijzenaar zich er in de spits wel eens aan dat de hele boel tegenwoordig  vast staat, maarja…als de fietspaden eindelijk allemaal af zijn dan zullen er waarschijnlijk ook echt minder auto’s en minder bouchons zijn. (bouchon=kurk/ verkeersopstopping) In 2030 mogen er alleen nog maar ‘schone’ auto’s rijden in Parijs. Tegen die tijd zitten we alleen nog maar in elektrische auto’s en milieuvriendelijke bubbeltaxi’s op de Seine. Maar er wordt echt hard aan gewerkt om de stad schoner te krijgen. Gescheiden afval, het realiseren van kilometers fietspaden per jaar er bij; Parijs wil de wereldhoofdstad van de fiets worden en Hidalgo voert een ‘oorlog tegen de auto’. ‘PlanVelo’ beoogt in 2020 er 62 km (2 richtingen) fietspad bij te hebben in Parijs. Ik vind het best grappig om op LinkedIn berichten van Franse bedrijven te lezen over hoe ze hun medewerkers gaan belonen als ze op de fiets naar hun werk komen. ‘Plan vélo’, Het fietsplan, dat kennen wij toch al jaren!

Hidalgo’s oorlog tegen de auto in Parijs! Het Fietsplan – Plan Vélo!

Let op: gooi je een sigarettenpeuk op de grond, dan riskeer je een boete van €68,- (dat is nog niks in vergelijking met Rome waar je €200,- kwijt bent.)

En Marche

Parijs heeft vele gezichten en ik hou van Parijs! Wie leefde er niet mee met Parijs , met heel Frankrijk en alle andere landen waar verdriet was. Maar de Fransen worden nog altijd door velen gezien als chauvinistisch, behoudend en conservatief. De Parijzenaren zijn al helemaal op zichzelf! Kom je niet uit Parijs dan kom je uit de ‘Province’, het platteland… En ja, op veel vlakken is het ook wel zo…en zo’n verkiezingsuitslag bevestigt dat beeld ook.  Als je door dorpen en kleinere steden komt in Frankrijk kun je misschien een heel klein beetje begrijpen waar de frustratie van vele Fransen vandaan komt. Maar, onder de jonge president Emmanuel Macron zijn we En Marche’, waarbij een sterk, verenigd en democratisch Europa centraal staat en waar het de Fransen en al haar inwoners beter zal moeten vergaan.

Startups schieten als paddenstoelen uit de grond, en Parijs verhipt enorm. Wijken en gebieden waar je vroeger als ‘toerist’ niet kwam zijn nu ‘the Place to be’! Panden in de arrondissementen in het noordoosten van de stad wordt nieuw leven ingeblazen:  industrieel erfgoed met nieuwe bestemmingen. Je ziet het in Nederland ook bij organisaties als bijvoorbeeld de ‘Locatiecentrale’ https://www.locatiecentrale.nl/waar, soms tijdelijk, invulling wordt gegeven aan leegstaande, monumentale panden; in Parijs is het niet anders.

Mooie nieuwe oude plekken

Een nieuwkomer is bijvoorbeeld ‘Station F’ , https://stationf.co/, in het 13e arrondissement. De F komt van Ingenieur Freyssinet, die de hal ontwierp. In deze gerenoveerde oude treinenloods zit nu de grootste Startup Campus van de wereld; pas een jaar geleden geopend door president Macron en nu al ontzettend populair. Hier kun je voor €195,- per maand één van de 1000 startup kantoren huren en gebruik maken van heel veel faciliteiten.

Verder zitten hier Facebook, Microsoft en Naver.  Facebook heef hier een eigen ‘Startup Garage’ waar 15 bedrijven een half jaar lang aan hun business mogen werken. Er is een auditorium met ruimte voor 370 man en er is voldoende ruimte voor ontspanning en horeca. In het  pand huist sinds kort Restaurant ‘La Felicità’, een XXL versie van de ‘Big Mamma group-restaurants in Parijs! Hier kun je met 1000 man aan tafel! In Parijs kennen we al de kleinere versies, van deze leuke, gezellige, lekkere Italiaanse keukens; ‘East Mamma’, ‘Ober Mamma’,’ Big Mamma’, ‘Pink Mamma’! Stationf.co/

Station F – de grootste Startup Company ter wereld met restaurant La Felicità

 

Le 104 – Broedplaats voor de kunst in het 19e

Het noordoosten van Parijs heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. In mijn gastblog voor Wilikookheen.nl neem ik je mee naar het 10e en 19e arrondissement.

“Eau là là…wat is het lekker aan het water, en niet alleen aan de Seine!”

In dit artikel neem ik je mee naar 2 wijken die enorm in ontwikkeling zijn en waar locals en toeristen elkaar op inspirerende plekken ontmoeten en genieten van het echte Parijs. In deze XL blog een iets uitgebreider persoonlijk verhaal met hier en daar iets meer achtergrond informatie voor de liefhebber.

Een populaire hotspot in het 19e arrondissement is ‘Le Centquatre’ oftewel ‘Le 104’. Dit is een culturele broedplaats van 39.000m2 waar je kunt genieten van kunst en cultuur. Een pand met een wel heel bijzondere historie. Hier zat vroeger namelijk een mortuarium ‘Pompes Funèbres Municipales’, maar dat heeft plaatsgemaakt voor een gigantische lichte ruimte voor kunstenaars. Het publiek kan genieten van exposities, kunst en cultuur. Er is een restaurant, een café, er zijn boetieks, er is een boekhandel en je kunt zelfs deelnemen aan gratis Qigong lessen!

Groen in Parijs

Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad ga dan mee naar Le Parc Buttes Chaumont, aangelegd in opdracht van Napoleon III, door Baron Haussmann, stadsarchitect. Midden in het Parc Buttes Chaumont tref je een bar/restaurant, ‘ Biergarten’ Rosa Bonheur, vernoemd naar Rosa Bonheur, voorvechtster van de emancipatie. Dit is de perfecte stop ‘onder de locals’ voor een koffie op het gezellige terras of een lekkere maaltijd. Een geliefde, gastvriendelijke plek onder de gayscene én ieder ander! Inmiddels tref je Rosa Bonheur op nog meer toplocaties. Zo heb je de péniche, Rosa Bonheur sur Seine waar je kunt genieten op het water aan de Quai d’Orsay ter hoogte van de Pont d’Alexandre.

Relaxen in het groen in het Parc des Buttes Chaumont!

Rosa Bonheur – Een vrolijk café-restaurant midden in het Parc des Buttes Chaumont.

Na een middag in het park wandel, step of fiets je zo richting het prachtige Canal Saint Martin en kun je ondertussen nog een stop maken voor de beste koffie bij ‘La Fontaine de Belleville’. Hier branden ze de koffie in hun eigen branderij en kun je op zaterdagen  genieten van de mooiste Jazz. Gratis! Nog niet zo lang geleden werd La Fontaine de Belleville uitgeroepen tot ‘Beste Brasserie van Parijs’. 

La Fontaine de Belleville – De lekkerste koffie uit eigen branderij en Jazz op zaterdag!

Gezelligheid aan het Canal Saint Martin

’s Avonds strijk je neer aan het Canal Saint Martin in een van de leuke restaurants. Favoriet bij Parijsje zijn Restaurant ‘La Marine’ waar de ‘thon’ en de ‘raviolis’ echte aanraders zijn. Ook in het super sfeervolle ‘Hotel du Nord’, kun je genieten van de heerlijke kaart. Nog een typisch Frans café is ‘Chez Prune’. Langs de kades van het kanaal gonst het bij mooi weer van de gezelligheid en kun je heerlijk picknicken en genieten van een zelf meegebrachte maaltijd en een fles wijn! Een aanrader!

Bassin de la Villette

In het verlengde van het Canal ligt het Bassin de La Villette, een langgerekt dok dat 4 kanalen van de stad met elkaar verbindt. Het Bassin bestaat dit jaar 210 jaar. De oude industriële panden rondom het Bassin werd nieuw leven ingeblazen met de leukste eettentjes, cinéma’s en péniches, oftewel boten waar je met mooi weer op zonnige terrassen, tussen de locals, kunt genieten van het echte Parijs. Een bijzondere péniche draagt de toepasselijke naam ‘L’eau et les rêves’ – het water en de dromen, genoemd naar het boek van Gaston Bachelard. Het  is een drijvende bibliotheek in het Canal de l’Ourcq waar jong en oud een boek kan pakken en wat kan  drinken!

Bieb en Boot! L’eau et les rêves!

Een keer een Frans biertje i.p.v. een wijntje

Een paar jaar geleden opende in het Bassin een ware bierbrouwerij. De ‘Paname Brewing Company’. Bestel hier een lekkere ‘bière artisinale’ en geniet in het café of op het terras met het schitterende uitzicht.

 

Le Paname Brewing Company

Des bières artisinales au PBC

Een frissie duik in Parijs en zwemmen in het Bassin

In de aanloop naar de Olympische spelen die in 2024 in Parijs worden gehouden, liggen er vanaf deze maand weer een paar zwembaden in het Bassin de la Villette en kun je er gratis zwemmen.

Van 16 juni – 2 september van 11.00 – 21.00 uur.

Zwembaden in het Bassin de la Villette!

 

Alweer een paar jaar lang kennen we “Paris Plage”. Delen van de kades van de Seine worden omgetoverd tot een waar strand met gezellige strandpaviljoens; maar helaas kunnen we in de Seine (nog) niet in zwemmen.

Goed nieuws, want vanaf 16 juni kun je weer een frisse duik nemen in Parijs! In de Openlucht! Nee, niet in de Seine maar in de 3 zwembaden in het Bassin de la Villette.

Het gaat er weer goed uitzien met 3 baden; in totaal 1600 m2 water met verschillende dieptes.  Een bad van 40 cm voor de kleintjes, een van 1.20m en een van 2.00m voor de echte banentrekkers.  Een bijzondere en sportieve activiteit in Parijs en een heerlijke plek om te toeven tijdens de warmere dagen. Aan alles is gedacht; er zijn kleedhokjes, douches, er zijn altijd badmeesters aanwezig en alles is gratis.

In de aanloop naar de Olympische spelen – Paris2024 –  laat Parijs zich als ‘host’ van De Spelen van haar beste kant zien met deze super ‘aqua’ faciliteit!

Adres:
Bassin de baignade Paris Plages

39 quai de la Loire 75019 Paris
M° : Laumière

 

La Petite Ceinture – een spannend en sprankelend gebied in Parijs!

Er is in Parijs een groot stuk spoorlijn dat buiten gebruik is geraakt. Er kwamen grotere stations, andere treinen en bussen en het deel dat niet meer gebruikt werd verviel. Het wordt ‘La petite ceinture’, de kleine riem genoemd. Op sommige plekken kun de oude stations nog herkennen. Er zijn trendy restaurants in gekomen, zoals Gare Muette, er worden moestuintjes gehouden, er zijn kunstexposities terrasje en dat alles in de luwte van het oude spoortraject, weg van de drukke boulevards. Het traject is toegankelijk voor publiek; vanaf Bastille start een mooie wandelroute.

 

La petite ceinture en construction

 

Voel je vrij in Parijs!

Een stad van uitersten waar je in sommige wijken, als je de weg weet, heerlijk kunt ‘blenden’ met de locals en waar je soms je toeristische hart kunt ophalen bij de nog altijd indrukwekkende monumenten en kunstwerken in bekende of nog onbekende musea.

Als tiener proefde ik het gevoel van vrijheid in Parijs voor het eerst toen onze ouders mij en mijn zus loslieten in Parijs terwijl de stad het ‘bicentenaire’, 200 jaar na de Franse revolutie vierde. Het was één groot feest en wij kochten T-shirts met de tekst ‘Paris je craque’. Later als student en serveerster bij de Indiana Café’s in Parijs werd dat shirt verruild voor een strak zittend shirtje met de letter BUD (biermerk) op borsthoogte, maar waarmee ik meer fooien dan loon verdiende én waarmee ik mijn prachtige appartement  in het 10e arrondissement gemakkelijk kon betalen.

Uren wandelde ik door de stad en ik keek mijn ogen uit! Ik rookte toen nog en kocht mijn ‘clopes’ (sigaretten) bij de Tabac bij mij op de hoek in de Rue de L’Echiquier, in de schaduw van de Le Grand Rex bioscoop, de oudste, grootste en mooiste bioscoop van Parijs grenzend aan het 10e arrondissement. Ik ging er naar een Turkse kapper en genoot van de heerlijke thee en hoofdmassages! En na een aantal maanden wandelen van mijn werk naar huis werd het straatbeeld, ook in de Rue Saint-Denis waar dezelfde prostituées altijd stonden,  steeds vertrouwder en voelde ik me steeds meer onderdeel worden van de stad.

Le Grand Rex – de oudste en meest indrukwekkende cinéma van Parijs

Dat gevoel zou ik aan Parijsreizigers graag meegeven; om even op te gaan in de massa, niet alleen als toerist maar als onderdeel van de stad Parijs.

Ooit ontving ik een kaartje van een Frans  vriendje waarop stond: “Wanneer vereer jij Parijs weer met jouw bezoek? “ Charming n’est-ce pas? :-)” Maar Parijs is ons bezoek zeker waard; toen, nu, en toujours!

Wie de highlights van Parijs wel heeft gezien hoeft nog niet uitgekeken te zijn in de Franse hoofdstad! De stad is volop in ontwikkeling.

Al een aantal jaren zie ik de stad struggelen met het klimaat en de vervuiling, de grote hoeveelheid vluchtelingen, de angst voor aanslagen en ondanks dat zie ik de stad floreren, groeien, bloeien en stalen in al haar veelzijdigheid. Nieuw leven, nieuwe plekken, oude plekken waar nieuw leven ingeblazen wordt.

Met de teksten ‘Tous au bistrot’ en ‘Je suis en terrasse’ riep de Parijse horeca de bevolking op om toch vooral plezier te blijven hebben, om te blijven genieten en te leven à Paris!

Is het slim om in een blog over mijn bedrijf dat Parijsreizen organiseert over deze dingen te schrijven? Ik vind van wel….het is het echte Parijs, de wereld waar wij deel van uitmaken en waarin wij ook het verschil kunnen maken. Het is ook een statement! “Paris is always a good idea!”, “Je suis Paris!”

We blijven gaan! Parijsje blijft gaan! Neem voor een programma op maat contact op of sluit aan bij de kleinschalige groepsreis eind oktober!

Schrijf je vanaf nu in voor de 4 daagse citytrip 25 – 28 oktober!

Vanaf €350,- incl. reis, verblijf en programma op maat met begeleiding gedurende de reis én in Parijs!  

#Parijsje

De liefde voor Parijs en de Franse taal deel ik graag! Laat je inspireren! Het enige wat je hoeft te doen is je Parijswensen te bespreken en Parijsje gaat aan de slag om met aandacht voor jou of jouw gezelschap een zo mooi mogelijke reis samen te stellen!

Graag laat ik je de veelzijdigheid van de stad zien, ‘van highlight tot hotspot’ en ‘van zen tot zakelijk’!

Nog altijd verliefd op Parijs, ondanks alles…door alles…of is dát nou houden van…? #Parisjetaime

Parijsje mei 2018-Forever Yes Photography

Blij om mijn liefde voor Parijs te delen!

Tot ziens bij Parijsje! Liefs Nienke 

Merci:

Een aantal foto’s in deze blog mocht ik plaatsen met toestemming van Ferry van der Vliet. Ferry schreef onlangs het prachtige boek, ook te gebruiken als reisgids “Ongewoon Parijs”. Ferry schrijft al jaren over Parijs in zijn blogs: http://paris-fvdv.blogspot.com/ Een gedeelde liefde en inspiratiebron voor Parijsje! Merci Ferry!

Tijdens de Parijsreis in mei was Eline vd Woude van Forever Yes Photography https://www.foreveryesphotography.com/ één van de deelnemers. Zij maakte ook prachtige foto’s! Merci Eline!

Voor de travelsite Wil ik ook heen http://www.wilikookheen.nl van Renée Kwak en Guido Derksen mocht ik een gastblog schrijven! Kijk voor een mooie route en kaartje langs een aantal heerlijke plekken in Parijs op hun website. Merci Renée Kwak voor de uitnodiging om te schrijven voor jullie gastblog op de prachtige travelsite!

Delen op